Ce purificator aleg?

 

   

 

Rolul tabelului de mai jos este sa intelegeti imediat care este diferenta intre un Purificator de Aer si un aparat care-si spune Purificator de Aer

 Modele/Caracteristici

 ProMedical   ProClinic   ProPublic   AirOne/Artel   Oreck(SUA)   IQAir(Elvetia)   BlueAir(Suedia)   MadeinChina 

         Eficienta

     99,99%     99,4%     98%       15%       15%       99,99%            75%      30-50%

      Zgomot(dbA)

      39-65     39-55     39-65      40-60      38-55        35-65          35-52       40-60

 Debit maxim(mc/h)

      1200      300     1500       1600        150         250            400       max 150

   Senzor Particule

        da       da      da         nu         nu          nu             nu           nu

  Schimbare Viteza                Auto

        da       da       da         da         nu          nu             nu           nu

       Lampa UV

        da       da       da         nu         nu          nu             nu           da

      Greutate(kg)

        17     8,7     17      25       3,5        15             15        1,7-4

    Pret Aparat (lei)

      4960     1785      4340      4938       1860       5400           1700       300-700

  Pret Consumabile          per An (lei)

       600      220      613        fara        fara         800           500     nu se stie

 

Daca doriti sa achizitionati un purificator de aer va recomandam sa cereti producatorului/comerciantului sa va demonstreze practic(nu teoretic) ca aparatul respectiv are real eficienta declarata.

Eficienta poate fi demonstrata/calculata doar cu un numarator de particule ... si nu cu demonstratii iluzioniste, certificari, adeverinte sau declaratii a unor "somitati".

Sub o varietate de practici de marketing inselatoare (teste iluzioniste, descrieri pompoase, certificari inexistente etc) multe din produsele ce-si spun purificator de aer, de fapt sunt niste ventilatoare scumpe și "sexy"

 1. "Purificatorul Oreck ProShield (produsul de top) reduce riscul de a răci prin eliminarea tuturor germenilor şi alergenilor comuni. Orek a renunţat la campania sa după ce FTC a amendat compania cu 750.000 de dolari, pe motiv că, compania nu are competenţa necesară şi nici nu a oferit instanţei dovezi ştiinţifice serioase care să le susţină afirmaţiile" Money.ro
 2. Toate purificatoarele de pe piață promit 99% eficiență dar intrebarea legitimă care se pune este: de ce nu demonstrează acest lucru cu numărătorul de particule? ... producători renumiți precum BlueAir, Daikin, Sharp, etc, credem ca au 2000-3000 euro să-și cumpere un numarător de particule ... răspunsul este evident ... 

 

Evaluarea unui purificator de aer trebuie sa aiba la baza 5 principii importante:

 • eficienta de captare si eliminare demonstrata de minim 95%
 • siguranta pentru sănatatea omului si animalelor de companie
 • zgomot acceptabil(sub 35dbA omul nu mai distinge sunetele) intre 40-55dbA
 • debit suficient ptr min 4 -10 recirculari/ora ptr spatiul dorit
 • raport pret/performanta corect

AJA Registrars Romania a testat 27 de aparate folosind ca aparatura de test: numarator de particule(0,3-5microni), aspirometru, detector multigaz(O2, CO, H2S, SO2, NO, NO2, NH3, H2, O3, CO2), sonometru, debitmetru avand la baza urmatoarele criterii de evaluare:

 1. Purificatoarele nu dauneaza in nici un fel sanatatii: emanatii de gaze minime si de ozon zero.
 2. Eliminarea gazelor si a mirosurilor este o cerinta obligatorie in cazul in care sunt asteptate rezultate benefice asupra sanatatii
 3. Constructia calitativa aparatului: carcasa, garnituri, sigilii, montare cu precizie pentru a asigura eficienta in filtrarea particulelor submicronice.
 4. Designul maximizeaza durata de viata a fiecarui nivel de filtrare prin permiterea inlocuirii independente a filtrelor iar acest lucru este combinat cu monitorizarea electronica a duratei de viață a filtrelor. 
 5. Are o durata lunga de viata, cerinte de intretinere si costuri de operare rezonabile
 6. Produce un nivel scazut de zgomot si debite de aer insemnate in raport cu zgomotul
 7. Este valorizat in functie de raportul pret/performanta.
 8. Producatorul trebuie sa pastreze transparenta si sa poata face fata reclamatiilor consumatorilor
 9. Cel mai important factor: eficienta in captarea si eliminarea particulelor minim 95%(la o trecere)
 10. Debit calculat corect pentru minim 3-4 recirculari/ora 

Recomandari la achizitionarea unui purificator de aer:

 • solicitati demonstrarea eficientei aparatului altfel riscati sa achizitionati un ventilator
 • asigurati-va ca aparatul nu este periculos pentru sanatate ; emisie ozon=0 (mai ales la cele cu filtre electrostatice, lampi UV)
 • solicitati garantarea consumabilelor si pretul acestora, altfel va veti trezi peste un an ca a disparut comerciantul sau pretul consumabilelor s-a triplat
 • atentie la documentele de provenienta si certificarile aparatului
 • feriți-vă de aparate care "nu necesita consumabile"(stie cineva un produs de top din orice domeniu ce are legatura cu sanatatea, curatenia si igiena, care functioneaza făra consumabile?) ... filtrele HEPA/ULPA sunt singurele acceptate de lumea medicala ca fiind componenta obligatorie de filtrare intr-un sistem de filtrare a aerului.
 • feriti-va de aparate 2(3) in 1 pentru că combinarea functiilor de filtrare, umidificare si dezumidificare este ca si cum ati combina aragazul cu frigiderul sau masina de spalat cu aspiratorul ... sunt doar inventii de marketing fără nici o eficiență tehnică demonstrată.

Comparatie

Din diversitatea de purificatoare de aer care se comercializeaza in Romania am comparat 5 produse din clase diferite, inclusiv ale noastre, incercand sa fim cat mai obiectivi (de fapt am lasat aparatele de masura sa stabileasca rezultatul )

Rezultatele au confirmat existenta practicilor de inselare a consumatorului prin orice mijloc:

 • datorita faptului ca, consumatorul nu poate verifica eficienta unui purificator de aer si sub aspectul unor prezentari pompoase, s-a constata ca  acestea NU au eficienta de captare si eliminare mai mare de 50% ( sunt potrivite doar pentru particule mari, care se vad cu ochiul liber).
 • consumatorii sunt inselati mai ales atunci cand vine vorba despre suprafata recomandata(aerul se masoara in metri cubi, nu in metri patrati), pentru ca nimeni nu stă sa faca un calcul simplu, spre exemplu: daca motorul este de 250mc/h si am nevoie de minim 3 recirculari/h , la o inaltime de 2,6-2,7 metri, aparatul este recomandat pentru maxim 80 de metri cubi ( Oreck afiseaza un debit de 43mc/min ceea ce inseamna 2500mc/h, dar va asiguram ca nu are mai mult de 200mc/h pentru ca avem 2 aparate achizitionate)
 • aparatele cu filtre electrostatice au cel mai slab randament si multe dintre ele sunt si periculoase pentru sanatate

 

Care este prețul corect?

Printr-o simplă verificare pe internet veți gasi pentru aparate cu caracteristici similare preturi pe o marjă foarte mare de preț incepand cu 100 euro(produsele chinezesti) si mergănd până la 1200 euro(IQAir) ... care este totuși diferența intre ele????

Ca și producatori va spunem ca pretul se compune din 5 mari clase:

 • Motorul = la marea majoritate sunt motoare axiale care au o cadere de presiune foarte mare pe filtre, adica pe românește ... nu au suficienta putere pentru a aspira aerul prin filtre si mai ales prin filtrele HEPA. Noi folosim motoare centrifugale care(de exmplu) la o putere nominală de 600 de metri cubi per ora asigura pe turatia maxima cu filtre HEPA maxim 350 metri cubi per ora ... aceste mototoare cu toate componentele(duza de aspirare, condensator si protectie) nu le gasesti nicaieri sub 30-35 de euro/bucfata de cele axiale care le poti lua si cu 15 usd.
 • Automatizarea = este creierul unui aparat si are inglobat in pret o mare parte din dezvoltarea aparatului. Dacă componentele utilizate ar fi Made in China comparativ cu ceea ce folosim noi: Panasonic, Honeywell, Sharp, Wurth, etc ... doar diferenta dintre ele ar fi de 25-30 euro
 • Carcasa = in marea majoritate a cazurilor este din plastic pentru ca folosesc motoare slabe si atunci neexistand vibratii poti reduce costurile cu 20-25 euro comparativ cu noi care folosim otel inoxidabil, taiat pe laser si vopsit electrostatic pentru a respecta 2 principii: ”pe viață” și ”siguranță”
 • Filtre = toată lumea promite filtre HEPA dar trebuie reținut urmatorul lucru ... filtrele HEPA se fabrică pe linii mini-pleat  sau Z-line care iti crează o structură HEPA din orice fel de material(perdea, bumbac, mătase, etc) dar filtrele HEPA sunt din microfibră de sticlă. In pozele de mai jos aveti 3(trei) variante ... poate cineva să spună care este HEPA si care nu, deși toate sunt la prima vedere aproape la fel? ... vă spunem noi: unul este HEPA12(E12-99,5% dupa noul standard), unul este HEPA10(E10-85% dupa noul standard) si unul este F7(35%-eficienta) ... dar dacă am echipa aparatele ”diferit” am economisi in jur de 25 de euro. La carbon lucrurile stau si mai diferit ... iar folosirea materialului filtrant cu eficiență reală(certificat) este atributul doar celor produse in UE ... noi folosim doar materiale filtrante produse 100% in Germania si UK ... ceea ce inseamna cost mărit cu 5-10 euro dar NU INSELAM CONSUMATORUL.
 • MANOPERA = cea mai importantă carcacteristică a unui purificator de aer este eficiența de minim 99% care inseamnă etanșeitizare perfecta si de aceea pentru ansamblare ai 2 variante: mergi pe componente care se ”potrivesc” ceea ce inseamnă o semi-automatizare sau productivitate marită deci implicit un cost mai mic sau pe o ansamblare manuală bucată cu bucată ce inseamnă ”croirea” componentelor astfel incăt sa rezolvi eficienta așa cum facem noi si cei de la IQAir ... de aici si un cost marit la manoperă.

Dacă aduni toate ”economiile” pe care ai putea să le faci ajungi undeva la 100-150 euro/aparat, ceea ce inseamna diferența dintre un purificator de aer si un aparat care-si spune purificator de aer ... dar ar insemna să inșelăm consumatorul de la un capăt la altul ... binenteles ca am folosi din ”economii” 20-25 euro/buc pentru video-uri, campanii publicitare mincinoase și am deveni milionari pe seama si naivitatea acestuia ... dar, cine ar mai putea dormi linistit noaptea?

 


Lasă un mesaj

Nume *
Adresa de email *
Mesaj *
Codul din imagine *
 
CAPTCHA Image   
 
Evenimente Live si Inregistrate
Acces Nelimitat si Securizat
Accesibil Mobil
Examinare Online
 
Transfer si Management Fisiere
Sistem de Certificare Online
Comunicatii Live
Consola Administrare Lector
Plata Online 
Sistem Promovare
si Discount