Ce purificator aleg?

 

   

 

Rolul tabelului de mai jos este sa intelegeti imediat care este diferenta intre un Purificator de Aer si un aparat care-si spune Purificator de Aer

 Modele/Caracteristici

 ProMedical   ProClinic   ProPublic   AirOne/Artel   Oreck(SUA)   IQAir(Elvetia)   BlueAir(Suedia)   MadeinChina 

         Eficienta

     99,99%     99,4%     98%       15%       15%       99,99%            75%      30-50%

      Zgomot(dbA)

      39-65     39-55     39-65      40-60      38-55        35-65          35-52       40-60

 Debit maxim(mc/h)

      1200      300     1500       1600        150         250            400       max 150

   Senzor Particule

        da       da      da         nu         nu          nu             nu           nu

  Schimbare Viteza                Auto

        da       da       da         da         nu          nu             nu           nu

       Lampa UV

        da       da       da         nu         nu          nu             nu           da

      Greutate(kg)

        17     8,7     17      25       3,5        15             15        1,7-4

    Pret Aparat (lei)

      4960     1785      4340      4938       1860       5400           1700       300-700

  Pret Consumabile          per An (lei)

       600      220      613        fara        fara         800           500     nu se stie

 

Dacă doriți să achiziționați un purificator de aer vă recomandăm să cereți producatorului/comerciantului să vă demonstreze practic(nu teoretic) că aparatul respectiv are real, eficiență declarată.

Eficiența poate fi demonstrată/calculată doar cu un numarator de particule ... și nu cu demonstrații iluzioniste, certificări, adeverințe sau declarații ale unor "somitați".

Sub o varietate de practici de marketing inșelatoare (teste iluzioniste, descrieri pompoase, certificări inexistente etc) multe din produsele ce-și spun purificator de aer, de fapt sunt niste ventilatoare scumpe și "sexy"

 1. "Purificatorul Oreck ProShield (produsul de top) reduce riscul de a răci prin eliminarea tuturor germenilor şi alergenilor comuni. Orek a renunţat la campania sa după ce FTC a amendat compania cu 750.000 de dolari, pe motiv că, compania nu are competenţa necesară şi nici nu a oferit instanţei dovezi ştiinţifice serioase care să le susţină afirmaţiile" Money.ro
 2. Toate purificatoarele de pe piață promit 99% eficiență dar intrebarea legitimă care se pune este: de ce nu demonstrează acest lucru cu numărătorul de particule? ... producători renumiți precum BlueAir, Daikin, Sharp, etc, credem ca au 2000-3000 euro să-și cumpere un numarător de particule ... răspunsul este evident ... 

 

Evaluarea unui purificator de aer trebuie să aibă la bază 5 principii importante:

 • eficiența de captare si eliminare demonstrată de minim 95%
 • siguranța pentru sănătatea omului și animalelor de companie
 • zgomot acceptabil(sub 35dbA omul nu mai distinge sunetele) intre 40-55dbA
 • debit suficient pentru min 4 -10 recirculări/ora in spațiul dorit
 • raport preț/performanța corect

AJA Registrars Romania a testat 27 de aparate folosind ca aparatură de test: numărător de particule(0,3-5microni), aspirometru, detector multigaz(O2, CO, H2S, SO2, NO, NO2, NH3, H2, O3, CO2), sonometru, debitmetru avand la baza următoarele criterii de evaluare:

 1. Purificatoarele nu dauneaza in nici un fel sanatatii: emisii de gaze minime si de ozon zero.
 2. Eliminarea gazelor și a mirosurilor este o cerință obligatorie in cazul in care sunt așteptate rezultate benefice asupra sănătății
 3. Construcția calitativă a aparatului: carcasă, garnituri, sigilii, montare cu precizie pentru a asigura eficiență in filtrarea particulelor submicronice.
 4. Designul maximizează durata de viață a fiecărui nivel de filtrare prin permiterea inlocuirii independente a filtrelor iar acest lucru este combinat cu monitorizarea electronică a duratei de viață a filtrelor. 
 5. Are o durata lunga de viată, cerințe de intreținere și costuri de operare rezonabile
 6. Produce un nivel scăzut de zgomot și debite de aer insemnate in raport cu zgomotul
 7. Este valorizat in functie de raportul preț/performanță.
 8. Producatorul trebuie să păstreze transparență și să poată face fața reclamațiilor consumatorilor
 9. Cel mai important factor: eficiența in captarea și eliminarea particulelor de minim 95%(la o trecere)
 10. Debit calculat corect pentru minim 3-4 recirculari/ora 

Recomandări la achiziționarea unui purificator de aer:

 • solicitați demonstrarea eficienței aparatului altfel riscați să achizitionați un ventilator scump.
 • asigurați-vă că aparatul nu este periculos pentru sănătate ; emisie ozon=0 (mai ales la cele cu filtre electrostatice, lampi UV)
 • solicitați garantarea consumabilelor și prețul acestora, altfel vă veți trezi peste un an că a dispărut comerciantul sau prețul consumabilelor s-a triplat
 • atenție la documentele de proveniență și certificările aparatului
 • feriți-vă de aparate care "nu necesită consumabile"(știe cineva un produs de top din orice domeniu ce are legatura cu sanatatea, curățenia și igiena, care functionează fără a schimba consumabilele?) ... filtrele HEPA/ULPA sunt singurele  universal acceptate de lumea medicală ca fiind componentă obligatorie de filtrare intr-un sistem de filtrare a aerului pentru zone cu risc de biocontaminare
 • feriti-vă de aparate 2(3) in 1 pentru că combinarea funcțiilor de filtrare, umidificare si dezumidificare este ca și cum ați combina aragazul cu frigiderul sau mașina de spălat cu aspiratorul ... sunt doar invenții de marketing fără nici o eficiență tehnică demonstrată.

Comparatie

Din diversitatea de purificatoare de aer care se comercializează in România am comparat 5 produse din clase diferite, inclusiv ale noastre, incercand să fim cat mai obiectivi (de fapt am lăsat aparatele de măsura să stabilească rezultatul)

Rezultatele au confirmat existența practicilor de inșelare a consumatorului prin orice mijloc:

 • datorită faptului că, (virgulă) consumatorul nu poate verifica eficiența unui purificator de aer și sub aspectul unor prezentări pompoase, s-a constatat că  acestea NU au eficiență de reținere mai mare de 50% ( sunt potrivite doar pentru particule mari, care se văd cu ochiul liber).
 • consumatorii sunt inșelați mai ales atunci când vine vorba despre suprafața recomandata(aerul se masoară in metri cubi, nu in metri patrati), pentru ca nimeni nu stă să facă un calcul simplu, spre exemplu: daca motorul este de 250mc/h si am nevoie de minim 3 recirculari/h , la o inaltime de 2,6-2,7 metri, aparatul este recomandat pentru maxim 80 de metri cubi ( Oreck afiseaza un debit de 43mc/min ceea ce inseamna 2500mc/h, dar vă asiguram că nu are mai mult de 200mc/h pentru că avem 2 aparate achiziționate)
 • aparatele cu filtre electrostatice au cel mai slab randament și multe dintre ele sunt și periculoase pentru sănătate

 

Care este prețul corect?

Acest subtitlu nu este pentru a ne justifica prețul nostru de vânzare ci doar impărtășim din experiența și realitățile economice existente.

Printr-o simplă verificare pe internet veți gasi pentru aparate cu caracteristici similare prețuri pe o marjă foarte mare de preț incepând cu 100 euro(produsele chinezesti) și mergând până la 1200 euro(IQAir) ... care este totuși diferența intre ele????

Ca și producatori va spunem că pretul se compune din 5 mari clase:

 • Motorul = la marea majoritate sunt motoare axiale care au o cădere de presiune foarte mare pe filtre, adică pe românește ... nu au suficienta putere pentru a aspira aerul prin filtre si mai ales prin filtrele HEPA. Noi folosim motoare centrifugale care(de exmplu) la o putere nominală de 600 de metri cubi/oră asigură pe turatia maximă cu filtre HEPA, maxim 350 metri cubi/ora ... aceste mototoare cu toate componentele(duza de aspirare, condensator si protecție) nu le gasești nicăieri sub 30-35 de euro/buc fața de cele axiale care le poti lua și cu 15 usd.
 • Automatizarea = este creierul unui aparat și are inglobat in pret o mare parte din dezvoltarea aparatului. Dacă componentele utilizate ar fi Made in China comparativ cu ceea ce folosim noi: Panasonic, Honeywell, Sharp, Wurth, etc ... doar diferenta dintre ele ar fi de 25-30 euro
 • Carcasa = in marea majoritate a cazurilor este din plastic pentru că folosesc motoare slabe si atunci neexistand vibrații poți reduce costurile cu 20-25 euro comparativ cu noi care folosim otel inoxidabil, tăiat pe laser și vopsit electrostatic pentru a respecta 2 principii: ”pe viață” și ”siguranță”
 • Filtre = toată lumea promite filtre HEPA dar trebuie reținut urmatorul lucru ... filtrele HEPA se fabrică pe linii mini-pleat  sau Z-line care iți crează o structură HEPA din orice fel de material(perdea, bumbac, mătase, etc) dar filtrele HEPA sunt din microfibră de sticlă. In pozele de mai jos aveti 3(trei) variante ... poate cineva să spună care este HEPA si care nu, deși toate sunt la prima vedere aproape la fel? ... vă spunem noi: unul este HEPA12(E12-99,5% dupa noul standard), unul este HEPA10(E10-85% dupa noul standard) si unul este F7(35%-eficiență) ... dar dacă am echipa aparatele ”diferit” am economisi in jur de 25 de euro. La carbon lucrurile stau și mai diferit ... iar folosirea materialului filtrant cu eficiență reală(certificat) este atributul doar celor produse in UE ... noi folosim doar materiale filtrante produse 100% in Germania si UK ... ceea ce inseamnă cost mărit cu 5-10 euro dar NU INȘELĂM CONSUMATORUL.
 • MANOPERA = cea mai importantă carcacteristică a unui purificator de aer este eficiența de minim 99% care inseamnă etanșeitizare perfectă și de aceea pentru ansamblare ai 2 variante: mergi pe componente care se ”potrivesc” ceea ce inseamnă o semi-automatizare sau productivitate marită deci implicit un cost mai mic sau pe o ansamblare manuală bucată cu bucată ce inseamnă ”croirea” componentelor astfel incăt să rezolvi eficienta așa cum facem noi și cei de la IQAir ... de aici si un cost mărit datorită manoperei.

Dacă aduni toate ”economiile” pe care ai putea să le faci ajungi undeva la 100-150 euro/aparat, ceea ce inseamna diferența dintre un purificator de aer și un aparat care-și spune purificator de aer ... dar ar insemna să nu respectăm consumatorul de la un capăt la altul ... binențeles că am folosi din ”economii” 20-25 euro/buc pentru video-uri, campanii publicitare mincinoase și am deveni milionari pe seama si naivitatea acestuia ... dar, cine ar mai putea dormi liniștit noaptea?

 


3 comentarii

 1. Buna seara, Numele meu este Vincze Mihaela. Sunt din Timisoara si de curand am cumparat un apartament de 67 metri patrati. Este compartimentat in doua dormitoare micute, living si bucatarie impreuna. Strada este inca santier in lucru, drumul inca nu e pavat iar mobila noua din casa emana un miros greu. E mare nevoie de un purificator.Mai aveti disponibile? Cu stima, Mihaela.
  • Bună seara, purificatorul vă rezolvă problema pe moment dar nu si cauza ... Da avem dar recomandarea mea este să nu vă grăbiți cu achiziția unui purificator ci să căutați pe net că sigur există ceva de tratat mobila care să neutralizeze mirosul
   • Buna seara, va rog sa-mi transmiteti daca ProClinic poate produce rezultate bune intr-un apartament de 77 mp utili. Va multumesc
    • Banuiesc ca aveti mai multe camere, daca il folositi in camera cu camera va face față dar dca-l puneți in sufragerie nu are cum sa purifice aerul si dintr-unul din dormitoare. ProClinic este recomandat pentru camere cu un volum maxim de 80 mc.
     • Buna ziua, Sunt interesat de un aparat Proclinic 3. As vrea sa stiu mai multe detalii, are si filtru de particule? Este eficient si impotriva parului de animale (am o pisica). Intentionez sa-l montez in camera copilului ( am un bebe de 6 săptămâni, camera e dormitorul si are 12 mp maxim, chiar mai putin daca iau in considerare mobila din camera). Se recomanda vreo zona de instalare anume? Aparatul produce acel curent de aer ce ar putea deranja? Mi-ar placea sa discut cu cineva la telefon câteva minute

Lasă un mesaj

Nume *
Adresa de email *
Mesaj *
Codul din imagine *
 
CAPTCHA Image