Ce purificator de aer aleg?

Rolul tabelului de mai jos este sa intelegeti imediat care este diferenta intre un Purificator de Aer si un aparat care-si spune Purificator de Aer

 Modele/Caracteristici

 ProMedical 

 ProClinic 

 ProPublic 

 AirOne/Artel 

 Oreck(SUA) 

 IQAir(Elvetia) 

 BlueAir(Suedia) 

 MadeinChina 

         Eficienta

     99,99%

    99,5%

    98%

      15%

      15%

      99,99%

           75%

     30-50%

      Zgomot(dbA)

      39-65

    39-55

    39-65

     40-60

     38-55

       35-65

         35-52

      40-60

 Debit maxim(mc/h)

      1200

     350

    1500

      1600

       150

        250

           400

      max 150

   Senzor Particule

        da

   optional

     da

        nu

        nu

         nu

            nu

          nu

  Schimbare Viteza                Auto

        da

      da

      da

        da

        nu

         nu

            nu

          nu

       Lampa UV

        da

      da

      da

        nu

        nu

         nu

            nu

          da

      Greutate(kg)

        17

    4,7

    17

     25

      3,5

       15

            15

       1,7-4

    Pret Aparat (lei)

      4960

    1500

     4340

     4938

      1860

      5400

          1700

      300-700

  Pret Consumabile          per An (lei)

      750

     150

     750

       fara

       fara

        800

          500

    nu se stie

 

Dacă doriți să achiziționați un purificator de aer vă recomandăm să cereți producatorului/comerciantului să vă demonstreze practic(nu teoretic) că aparatul respectiv are real, eficiență declarată.

Eficiența poate fi demonstrată/calculată doar cu un numarator de particule ... și nu cu demonstrații iluzioniste, certificări, adeverințe sau declarații ale unor "somitați".

In filmul de mai sus este prezentată o metodă corectă de a demonstra eficiența de filtrare ... deși aerul din camera respectivă este foarte curat.

Sub o varietate de practici de marketing inșelatoare (teste iluzioniste, descrieri pompoase, certificări inexistente etc) multe din produsele ce-și spun purificator de aer, de fapt sunt niste ventilatoare scumpe și "sexy"

 1. "Purificatorul Oreck ProShield (produsul de top) reduce riscul de a răci prin eliminarea tuturor germenilor şi alergenilor comuni. Orek a renunţat la campania sa după ce FTC a amendat compania cu 750.000 de dolari, pe motiv că, compania nu are competenţa necesară şi nici nu a oferit instanţei dovezi ştiinţifice serioase care să le susţină afirmaţiile" Money.ro

 2. Toate purificatoarele de pe piață promit 99% eficiență dar intrebarea legitimă care se pune este: de ce nu demonstrează acest lucru cu numărătorul de particule? ... producători renumiți precum BlueAir, Daikin, Sharp, etc, credem ca au 2000-3000 euro să-și cumpere un numarător de particule ... răspunsul este evident ... 

 

Evaluarea unui purificator de aer trebuie să aibă la bază 5 principii importante:

 • eficiența de captare si eliminare demonstrată de minim 95%

 • siguranța pentru sănătatea omului și animalelor de companie

 • zgomot acceptabil(sub 35dbA omul nu mai distinge sunetele) intre 40-55dbA

 • debit suficient pentru min 4 -10 recirculări/ora in spațiul dorit

 • raport preț/performanța corect

 

AJA Registrars Romania a testat 27 de aparate folosind ca aparatură de test: numărător de particule(0,3-5microni), aspirometru, detector multigaz(O2, CO, H2S, SO2, NO, NO2, NH3, H2, O3, CO2), sonometru, debitmetru avand la baza următoarele criterii de evaluare:

 1. Purificatoarele nu dauneaza in nici un fel sanatatii: emisii de gaze minime si de ozon zero.

 2. Eliminarea gazelor și a mirosurilor este o cerință obligatorie in cazul in care sunt așteptate rezultate benefice asupra sănătății

 3. Construcția calitativă a aparatului: carcasă, garnituri, sigilii, montare cu precizie pentru a asigura eficiență in filtrarea particulelor submicronice.

 4. Designul maximizează durata de viață a fiecărui nivel de filtrare prin permiterea inlocuirii independente a filtrelor iar acest lucru este combinat cu monitorizarea electronică a duratei de viață a filtrelor. 

 5. Are o durata lunga de viată, cerințe de intreținere și costuri de operare rezonabile

 6. Produce un nivel scăzut de zgomot și debite de aer insemnate in raport cu zgomotul

 7. Este valorizat in functie de raportul preț/performanță.

 8. Producatorul trebuie să păstreze transparență și să poată face fața reclamațiilor consumatorilor

 9. Cel mai important factor: eficiența in captarea și eliminarea particulelor de minim 95%(la o trecere)

 10. Debit calculat corect pentru minim 3-4 recirculari/ora 

 

Recomandări la achiziționarea unui purificator de aer:

 • solicitați demonstrarea eficienței aparatului altfel riscați să achizitionați un ventilator scump ... puneți-vă intrebarea DE CE o companie de renume mondial nu demonstrează eficiența cu un numarător de particule? Nu au 2500-4000 euro să-și cumpere un  numărator de particule????

 • asigurați-vă că aparatul nu este periculos pentru sănătate ; emisie ozon=0 (mai ales la cele cu filtre electrostatice, lampi UV)

 • solicitați garantarea consumabilelor și prețul acestora, altfel vă veți trezi peste un an că a dispărut comerciantul sau prețul consumabilelor s-a triplat

 • atenție la documentele de proveniență și certificările aparatului

 • feriți-vă de aparate care "nu necesită consumabile"(știe cineva un produs de top din orice domeniu ce are legatura cu sanatatea, curățenia și igiena, care functionează fără a schimba consumabilele?) ... filtrele HEPA/ULPA sunt singurele  universal acceptate de lumea medicală ca fiind componentă obligatorie de filtrare intr-un sistem de filtrare a aerului pentru zone cu risc de biocontaminare

 • feriti-vă de aparate 2(3) in 1 pentru că combinarea funcțiilor de filtrare, umidificare si dezumidificare este ca și cum ați combina aragazul cu frigiderul sau mașina de spălat cu aspiratorul ... sunt doar invenții de marketing fără nici o eficiență tehnică demonstrată.

 

Comparatie

Din diversitatea de purificatoare de aer care se comercializează in România am comparat 5 produse din clase diferite, inclusiv ale noastre, incercand să fim cat mai obiectivi (de fapt am lăsat aparatele de măsura să stabilească rezultatul)

Rezultatele au confirmat existența practicilor de inșelare a consumatorului prin orice mijloc:

 • datorită faptului că, (virgulă) consumatorul nu poate verifica eficiența unui purificator de aer și sub aspectul unor prezentări pompoase, s-a constatat că  acestea NU au eficiență de reținere mai mare de 50% ( sunt potrivite doar pentru particule mari, care se văd cu ochiul liber).

 • consumatorii sunt inșelați mai ales atunci când vine vorba despre suprafața recomandata(aerul se masoară in metri cubi, nu in metri patrati), pentru ca nimeni nu stă să facă un calcul simplu, spre exemplu: daca motorul este de 250mc/h si am nevoie de minim 3 recirculari/h , la o inaltime de 2,6-2,7 metri, aparatul este recomandat pentru maxim 80 de metri cubi ( Oreck afiseaza un debit de 43mc/min ceea ce inseamna 2500mc/h, dar vă asiguram că nu are mai mult de 200mc/h pentru că avem 2 aparate achiziționate)

 • aparatele cu filtre electrostatice au cel mai slab randament și multe dintre ele sunt și periculoase pentru sănătate

 

Care este prețul corect?

Acest subtitlu nu este pentru a ne justifica prețul nostru de vânzare ci doar impărtășim din experiența și realitățile economice existente.

Printr-o simplă verificare pe internet veți gasi pentru aparate cu caracteristici similare prețuri pe o marjă foarte mare de preț incepând cu 100 euro(produsele chinezesti) și mergând până la 1200 euro(IQAir) ... care este totuși diferența intre ele????

Ca și producatori va spunem că pretul se compune din 5 mari clase:

 • Motorul = la marea majoritate sunt motoare axiale care au o cădere de presiune foarte mare pe filtre, adică pe românește ... nu au suficienta putere pentru a aspira aerul prin filtre si mai ales prin filtrele HEPA. Noi folosim motoare centrifugale care(de exmplu) la o putere nominală de 600 de metri cubi/oră asigură pe turatia maximă cu filtre HEPA, maxim 350 metri cubi/ora ... aceste mototoare cu toate componentele(duza de aspirare, condensator si protecție) nu le gasești nicăieri sub 30-35 de euro/buc fața de cele axiale care le poti lua și cu 15 usd.

 • Automatizarea & Electronica = este creierul unui aparat și are inglobat in pret sute de ore de proiectare, testare si validare ... totul făcăndu-se la Brașov de o echipă de ingineri folosind doar componente certificate CE precum Panasonic, Wurth, Samsung, etc ... 

 • Filtre = toată lumea promite filtre HEPA dar trebuie reținut urmatorul lucru ... filtrele HEPA se fabrică pe linii mini-pleat  sau Z-line care iți crează o structură HEPA din orice fel de material(perdea, bumbac, mătase, etc) dar filtrele HEPA sunt fabricate din microfibră de sticlă. In pozele de mai jos aveti 3(trei) variante ... poate cineva să spună care este HEPA si care nu, deși toate sunt la prima vedere aproape la fel? ... vă spunem noi: unul este HEPA12(E12-99,5% dupa noul standard), unul este HEPA10(E10-85% dupa noul standard) si unul este F7(35%-eficiență) ... dar dacă am echipa aparatele ”diferit” am economisi in jur de 25 de euro. La carbon lucrurile stau și mai diferit ... iar folosirea materialului filtrant cu eficiență reală(certificat) este atributul doar celor produse in UE ... noi folosim doar materiale filtrante produse 100% in Germania si UK ... ceea ce inseamnă cost mărit cu 5-10 euro dar NU INȘELĂM CONSUMATORUL.

 • MANOPERA = cea mai importantă carcacteristică a unui purificator de aer este eficiența de minim 99% care inseamnă etanșeitizare perfectă și testarea acesteia in condiții de laborator ... ambele necesită ore de muncă ce trebuiesc plătite corect. AJA Registrars Romania are in componența diviziei de Calitate a Aerului numai ingineri.

 • MARKETING = marea majoritate a aparatelor de pe piață au in preț inglobat până la 50% costuri de marketing astfel veți achiziționa un aparat hi-tech, fancy și sexy dar care nu va face ceea ce ați sperat dvs să facă ... de fapt veti lua ”ceva” care este ambalat frumos și este ”vămuit” pe tot lanțul de distribuție.

Dacă aduni toate ”economiile” pe care ai putea să le faci ajungi undeva la 100-150 euro/aparat, ceea ce inseamna diferența dintre un purificator de aer și un aparat care-și spune purificator de aer ... dar ar insemna să nu respectăm consumatorul de la un capăt la altul ... binențeles că am folosi din ”economii” 20-25 euro/buc pentru video-uri, campanii publicitare mincinoase și am deveni milionari pe seama si naivitatea acestuia ... dar, cine ar mai putea dormi liniștit noaptea?


3 comentarii

 1. Buna ziua Sunt interesata de achizitia unui purificator ProClinic pentru domiciliu (aprox 60mp). Va rog sa-mi comunicati cat costa si in cat timp as putea intra in posesia purificatorului. Multumesc
  • ProClinic3 costa 1500 lei si-l trimitem a doua zi după ce ați trimis comanda ... sistemul de filtrare se personalizeaza pe nevoia dvs. Cu stima
   • BUNA ZIUA DORESC SA ACHIZITIONEZ DOUA APARATE PROCLINIC. VA ROG SA-MI SPUNETI DACA SE POT PLATII CU CARDUL ONLINE, SI DACA OFERITI REDUCERE LA ACHIZITIA A DOUA APARATE. MULTUMESC
    • Plata cu cardul este dezactivată iar daca doriti sa platiti astfel o putem reactiva. Pentru 2 aparate vă putem face o reducere dar haideți înainte de a cumpăra să povestim că poate un singur aparat vă este suficient ... tel 0728.666.333
     • Buna ziua, in teste folositi un numarator de particule care este facut la comanda. Ce precizie are si ce rata de erori are? Imi puteti spune ce model de senzor laser are la baza? Ma intereseaza un senzor mai complex ce poate masura pe 6 canale, similar celui pe care il folositi, dar de obicei acestea costa sute de dolari sau mii .
      • In teste folosim 2 tipuri de numaratoare de particule profesionale cu certificate de calibrare ce au pentru particula de 0.3 microni o eroare de 3,8% iar ptr particula de 0.5 microni și mai mare de 0%. Device-urile noastre sunt calibrare după acestea. Avem in teste și calibrare de 9 luni si device-ul care numara 6 tipuri de particule(0.3, 0.5, 1, 3, 5 si 10 microni) pe care-l scoatem în max 2 luni pe piață. Nici într-un caz nu vă costa cât zice-ți... probabil in jur de 150 euro plus/minus.

Lasă un mesaj

Nume *
Adresa de email *
Mesaj *
Codul din imagine *
 
CAPTCHA Image